【新加坡中區】【福勁】被新加坡朋友知道咗我做 foodie 之後,大家對於飲食都有種無名嘅壓力,而紓解壓力嘅方法當然係享受美食。嚟到個名好有趣嘅餐廳 Fook Kin 試吓係咪真係咁好食。入到去就被佢哋嘅氛圍同埋裝修所吸引,就算嘢飲隻杯都一樣咁別出心裁,好期待啲食物。先試 S$29 嘅「Char Siew」同 S$28 嘅「Roast Pork」,兩者都係 300g 嘅中 size。前者係整得好焦香而濃郁蜜糖味嘅叉燒,後者係燒到皮脆肉嫩嘅燒肉。兩款肉類嘅口感同層次都相當分明,啱啱好,唔會過老或者過嫩,有啲香港嘅餐廳都未必做到呢個水準。跟住試兩款炭火燒鴨,兩款都要 boneless 嘅去骨版。S$22 嘅「Charcoal Roast Duck 1/4 Lower」即係下莊,加埋「Sweet Sour Plum Sauce」即係酸梅醬就夠晒惹味喇。而「Charcoal Roast Duck 1/4 Upper」嘅上莊位就收 S$18,呢碟點「Dang Gui Sauce」。佢係一個當歸味嘅醬,當歸味唔會影響到燒鴨嘅味道,正。之後試 S$11.3 嘅「Kang Kong」,揀咗 Samba

佢係一個當歸味嘅醬,當歸味唔會影響到燒鴨嘅味道,正。之後試 S$11.3 嘅「Kang Kong」,揀咗 Sambal Fried 就變咗勁辣嘅通菜,嗜辣嘅朋友啱晒。五穀類有 S$10.8 嘅「Seafood Curry Mama」,係一個好香濃嘅咖哩麵,麵底就揀咗 Mama Mee,好有趣。

另外加 S$3 可以有多碗「Mince meatee Pok」,係 with Chili 嘅,朋友都話好食同埋抵食。嘢飲朋友飲 S$3 嘅「Ice Tea」,我飲 S$7 嘅「Ice Tea with Sorbet Lychee」,差唔多嘅嘢,都幾好飲,只係我個杯多粒荔枝雪葩,飲到最後好似多咗荔枝飲品咁。

食食吓由於個菜對我嚟講有啲辣,就試多款飲品,叫咗 S$4.6 嘅「Passion Fruit Soda」,正正常常嘅熱情果梳打一杯。價錢係 S$163.9,喺呢個地段嚟講,三個人食晚飯唔算貴。同埋佢哋有侍應識廣東話,溝通完全冇問題,令餐飯嘅氣氛更加溫情洋溢。。。

(地址:111 Killiney Rd, Singapore, 239550)

@fook.kin

#1amfoodie #foodie #love #eat #1am新加坡 #新加坡 #fookkinsg #福勁 #新加坡美食 #FookKin #福劲 #SeafoodCurryMama #CharSiew #叉燒 #RoastPork #燒肉 #CharcoalRoastDuck #燒鴨 #KangKong #MincemeateePok #IceTea #PassionFruitsoda #1am1329 #1ambackup
2024-03-15
  • Mince Meatee Pok
  • Seafood Curry Mama
  • Kang Kong
  • Roast Duck
  • Roast Pork
  • Char Siew