2025-03-28
朋友介紹去到新加坡一定要食的娘惹菜,但就一定要訂位,如果唔係去到實冇位,餐廳位置不多。點了一個精美拼盤小金杯。脆皮金杯任意夾上碟內的配料,真係冇改錯菜名精緻金杯,放入蘿蔔絲、鵪鶉蛋、豬油渣、同埋白灼蝦味道口感層次不錯,而且金杯仔非常脆皮。黃薑蟹肉呢碗仔嘅黃金蟹肉真係貴得有道理,大大嚿嘅生拆蟹肉,灑上一些檸檬葉絲再配上甜酸秘製醬同吃味道一流。咖喱雞咖喱非常濃郁,帶有濃濃的椰香味,撈飯一流,薯仔也炆得入味,反而雞肉的肉質就麻麻哋。蝶豆花飯是非常吸睛的一碗飯,藍色米飯是用蝶豆花去煮成的,味道和白飯沒有分別。點了一份地道薯片,一半木薯片一半是魚片,點上一些秘製辣椒醬同吃也是不錯的餐前小食。我就是為了這一碗珍多冰而來的,賣相也是非常吸引綠色軟滑的真多,加入椰塘椰漿同紅豆同吃口感都幾得意,但注意要盡快食,因為食到最後,冰凍咗的真多口感好硬,就會唔好食啦。

黃薑蟹肉

2025-03-25
Delivery
$450 (Dinner)