2017-11-18 520 瀏覽
嚟新加坡之前,已經plan好要帶另一半嚟試試松發,佢咁中意飲潮州菜嘅胡椒豬肚湯,一定會中意新加坡嘅肉骨茶。搭地鐵嚟到克拉碼頭站上地面,發覺落大雨,好彩行過一條有蓋天橋就到松發。由於當時已過午市,我地完全唔使等位就入得去。雖然係午餐,但因為會飲好多湯,所以叫兩款都夠食,亦冇叫最傳統嘅排骨,叫了豬肚同豬尾湯。湯同飯一上檯,就急不及待拎隻匙羹試試湯底,胡椒湯夠香,又唔會太辣,一啖湯一啖飯唔覺唔覺成碗飯好快食晒。豬肚吸了湯的味道,又煮得夠腍,豬尾就煙煙靭靭湯差不多飲完侍應會拎一個水壺過嚟,其實入面係胡椒湯,免費添飲。我地添左一次,由於一陣要飲手工啤,所以都唔可以再添。另一半說如果旅程安排可以的話想再吃多次呢

豬肚湯、豬尾湯

2017-04-14