2019-10-26 683 瀏覽
幾經辛苦,搭左五個鐘頭車之後,就到左新加坡。去酒店放低行李之後,我們就去左唐城坊嘅呢間松發肉骨茶食午餐。呢間店都好多人幫襯,我們係外面排左一陣隊先入座。1. Pork rib soup 今次係第一次食肉骨茶,呢碗肉骨茶真係好好味。湯底係用好多藥材加埋胡椒煮的,飲到底會有好多胡椒,胡椒味濃。啲肉骨咬落去超級林,仲有肉味,真的超正。2. Pig’s liver soup一上檯係紅紅地生生地浸左係湯入面嘅豬潤。見到咁血水,不過碌碌下會熟嘅豬潤,我就無試到,不過團友話好好味。3. Mee sua plain係一碗碗嘅麵線,好大碗,啲湯係肉骨茶個啲湯來。啲麵好滑好好食,配合埋啲湯係一流。有啲人唔揀麵線會揀左飯的,都係睇返個人喜歡用啲咩來送肉骨茶。4. Roasted pork belly呢碟燒肉燒得幾好,脆卜卜,食落仲有啲肉汁支哂出來,不錯。5. Braised pork belly呢碟扣肉無咩特別,做得幾林幾入味,都唔錯。6. 五香肉卷佢係炸嘅,食落食唔出入面有咩,不過點啲泰式辣醬真係好惹味!7. 油炸鬼浸落啲肉骨茶入面,食落外脆內軟,好正。8. 芥蘭、菜芯、豆苗呢啲菜炒得幾好食,不過不失嘅。

1. Pork rib soup

2. Pig’s liver soup

3. Mee sua plain

4. Roasted pork belly
呢碟燒肉燒得幾好,脆卜卜,食落仲有啲肉汁支哂出來,不錯。

5. Braised pork belly
呢碟扣肉無咩特別,做得幾林幾入味,都唔錯。

6. 五香肉卷
佢係炸嘅,食落食唔出入面有咩,不過點啲泰式辣醬真係好惹味!

7. 油炸鬼
浸落啲肉骨茶入面,食落外脆內軟,好正。

8. 芥蘭、菜芯、豆苗
呢啲菜炒得幾好食,不過不失嘅。

9. 鹵水蛋、鹵水炸豆腐、鹵水豆腐
呢啲就鹵得唔夠入味,可以再鹵得入味啲。

10. 鹹菜
一般般無咩特別。

肉骨茶啲湯係任加嘅,如果飲哂可以叫佢加,今次我地都叫佢加左好多次,因為太好飲了。另外,佢有個兜比食客裝骨的,十分貼心整齊。來到新加坡嘅第一餐,我覺得十分滿意。