2019-04-01 453 瀏覽
胡椒蟹 VS 辣椒蟹, 我比較喜愛胡椒蟹, 而我更偏向乾身無乜汁的炒蟹! 今次新加坡之行我哋食左2次胡椒蟹, 我覺得個黑椒醬有磨菇味, 唔知點解既呢 今次新加坡之旅有新加坡當地朋友帶我哋食地道嘢, 入鄉隨俗, 去外地我總喜歡搵一 d 唔係旅遊書介紹既餐廳, 咁先試到最有風味的菜餚! 老實講, 無人帶真係唔識搵, 搵到都未必會入去食, 就算會入去都未必識嗌餸, 點諗到一間餐室原來有胡椒蟹呢…重頭戲當然係胡椒蟹啦! 我哋一行5人, 叫左3隻蟹! 個蟹蓋都大過我手掌, 個蟹蚶仲長過塊面! 肉質又厚又實淨, 仲有大量蟹糕喺個蟹蓋度! 師傅仲好好心, 將個蟹鉗卜到好碎, 食得好方便之餘好入味! 完全係啜手指既餸, 食到停唔到口! 咸蛋黃雞翼雖然唔係好勁咸蛋黃, 不過都好好食! 辣椒炒蜆甜甜哋, 唔辣, 蜆肉好鮮甜, 好大粒好厚肉! 炒麵更是不得了, 唔知係用咩醬嚟炒, 好香口唔會咸, 最後我用炒蟹個胡椒汁撈埋個麵食, 仲正!

• 胡椒蟹